torstai 30. tammikuuta 2014

Kesä osa 2.

Matti oli mun exä. Se ei ihan ymmärtäny mua. Koko ero tais mennä siltä vähän ohi mut silti se oli siitä vieläkin ihan kauheen katkera. Eikä siitä erostakaan ollu ku vaan 4 vuotta, oltiin ihan kakaroita vielä silloin. Samapa se mulle oli, en tykänny enää Matista. Katselin edessäni istuvan Matin takaraivoa tuimana. Sen hiukset oli ällöt, ois saanu pestä ne ennen kuin lähti reissuun. Havahduin kun mun sylissä istuva Lotta puhui mulle "Ookko kunnosa Noora?" Olinhan mä kunnossa, ajatuksissani vain. "Joo oon, vähän on vaan kuuma" vastasin Lotalle ettei se kummastelis enempää mun käytöstä. "Apua anteeks, painanks mä liikaa?" Lotta kauhistui. "No et! Mitä ny pienes autos on seitsemän ihmistä,  ei ihme jos on kuuma" Sanoistani huolimatta Lotta jäi panikoimaan painostaan. Hän selitti kuinka pitäisi laihduttaa ja syötyään mökillä grillimakkaran hän turpoaa varmasti vielä pari lisäkiloa. Ei ois pitäny sanoo mitään. Lotta oli oikeesti tosi hoikka, se ei vaan ollu kovin itsevarma. Katsoin ulos ikkunasta hikoillen ja kuuntelin kun kaverit lauloi sitä Pmmp:n uusinta hittiä "Matkalaulua". Huristelimme jossain motarilla, kukaan ei ollut tarkemmin kertonut missä se mökki sijaitsi. Pysähdyttiin matkalla isolle Abc:lle. Jami parkkeeras auton tiukasti ainoalle tyhjälle parkkiruudulle jonka löysi. Sammutettuaan auton se sano "Pysykää te täällä, me käydään Matin kaa kaupassa." Sit Jami ja Matti astuivat ulos autosta ja jäätiin kattoo kun ne käveli kohti Abcia. "Äkkiä ovet auki!" Mira huusi. Avasimme ovet ja rynnimme ulos siitä hikipätsistä, kaikki paitsi Petteri joka mielummin jäi tekstaamaan kännykällään. "Aah kiitos mökkireissun jumalat! Happea!" Timo tokaisi, sytytti sitten röökin ja tunki sen suuhunsa. Siinä se raikas ilma sitten menikin. Tupakan savu leijaili mun naamalle, yritin kädelläni huitoa sitä pois. Kaivettuaan omat röökinsä käsilaukustaan tummahiuksinen Mira liittyi seuraan. "Hei kulti anna tulta" hän sanoi Timolle. Timo heitti sytkänsä Miralle. Pojan ilme ei hievahtanutkaan mutta Mira jäi hänen kainaloonsa. Timon käsi silitteli Miran kylkeä ja Miralla oli tyytyväinen ilme kasvoillaan. Oli siinäkin pari. Mira oli mua melkein pään lyhyempi, vähän tukevampi. Timo puolestaan oli Miraa pari päätä pidempi, hoikka mutta tosi lihaksikas. Toisinaan mietin miten he toimivat yhdessä mutta olihan se tavallaan söpöä.
 Jami ja Matti viipyivät Abcilla varmaan ikuisuuden. Kävelin ympäri parkkipaikkaa, potkin kiviä ja hypin paikoillani. Lopulta lysähdin auton viereen maahan istumaan ja huokaisin äänekkäästi. Katselin ohi kulkevia ihmisiä, perheitä matkalla sukulaisilleen ja mökeilleen. Lapsilla oli kädessä jätskiskan  jäätelöitä ja aikuiset työnsivät painavia kärryjä. He kehottivat lapsiaan varomaan parkkipaikalla liikkuvia autoja. Pian kuulin takaani äänen "No niin matka jatkuu! Auttakaas tunkee nää autoon." "Vihdoin!" huudahdin. Kääntyessäni ympäri näin Jamin työntävän täyttä ostoskärryä meitä kohti. Kärryssä vessapaperia ja ainakin viisi täyttä kauppakassia ja voin rehellisesti sanoa että viisikymmentäprosenttia tais olla makkaraa ja muuta grillattavaa. "Kuinka paljon te kuvittelette et me syödään?" Lotta kiivahti. "Meillä ei oo muuta kuin aikaa." Jami sanoi tyynesti ja avasi takakontin. Kaikki hiljenivät, luultavasti miettiäkseen kuinka kauan todella aijoimme viipyä mökillä. Aloimme survomaan kasseja konttiin mutta tiukkaa teki. Maahan putoili sipsipusseja ja keksipaketteja. Keräilin niitä maasta minkä kerkesin ja heitin ne lopuksi kaikkien tavaroiden päälle, kunhan Petteri oli laskenut viimeisen kassin konttiin. Kontin luukku meni kiinni, piti vain vähän survoa.
 Matka kohti mökkiä sai vihdoin jatkua, oli aivan yhtä ahdasta ja kuuma kuin aikaisemminkin. Katselin ohi viihottavia kuusimetsiä ja niiden takaa pilkottavia järvimaisemia. Olen varma että nukahdin jossain vaiheessa. Tunsin kuinka kuljimme alamäkeä ja sitten taas ylämäkeä, kivet ja oksat narskuivat renkaiden alla. Ensin ajoimme suooraan ja suoraan, kunnes tunsin loputtomia kierteitä ja kaarteita. Unenrajamailla kuvittelin olevani Särkänniemessä. Olin kadottanut ajantajuni täysin. Tiesin että liikuimme mutta olin jossain muualla. Auringon heittäessään sääteen silmääni havahduin. Ensin en nähnyt mitään, kirkas valo sokaisi minua. Kun sain silmäni viimein avattua näin kuinka ajoimme pienellä metsäpolulla jonka perällä avautui piha. Puinen mökki, leikkimökki, terassi, ulkohuussi ja sauna. Lähestyessämme pihaa näin sen perällä aukeavan ison sinisen järven. Vauhti hidastui ja hidastui ja lopulta pysäköimme auton metsätien päätyyn. "Tässä sitä ollaan, tässä se mökki nyt on." Jami sanoi ja hymyili vinhasti. Mikä sitäkin vaivas? Aina sama omahyväisen mystinen hymy naamalla. Avasimme ovet ja hyppäsimme ulos autosta. Pystyin haistamaan metsän, järven, mökin ja hyttyset. Vedin syvään henkeä, seison hetken paikallani katse kohti mökkiä. Takakontin avautuessa nappasimme tyttöjen kaa laukkumme niin nopeesti kuin pystyimme ja lähdimme juoksemaan kohti mökkiä. "Mitäs te nytten? Auttakaa näiden kamojen kantamisessa!" Timo huusi peräämme. "Jätkien hommia!" Mira huusi takaisin. Heitin laukkuni terassille ja ampaisin ovelle. Vedettyäni ovenkahvasta älysin oven olevan lukossa. Niimpä tietenkin. "Malttia." Jami sanoi ja käveli ovelle avain kourassaan. Kannoimme tavaramme sisälle ja Jami kertoi meille missä me voitaisiin nukkua. Mökissä oli vain yksi kerros mutta siellä oli monta huonetta. Saunallakin oli kuulemma yksi vierassänky. Mira varasi heti itselleen ja Timolle huoneen jossa oli parisänky. Minä ja Lotta menimme huoneeseen jossa oli yksi kapea sänky ja patja. Otin kohteliaana patjan vaikka Lotta sanoi voivansa nukkua siinä. Ei se ois oikeesti halunnu, se aatteli aina vaan muiden parasta. Huoneet jaettuamme emme malttaneet tutkia mökkiä sen enempää vaan vaihdoimme heti bikinit päälle ja ampaisimme ulos. Vastaan käveli Matti, Petteri ja Timo. Kumpa olisin voinut tallentaa heidän ilmeensä kun he näkivät meidät bikineissämme.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti